Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Μου είπαν ότι πρέπει να μου τοποθετήσουν “σωληνάκι” το λεγόμενο pig-tail, περί τίνος πρόκειται?

- Πρόκειται για τον λεγόμενο αυτοσυγκρατούμενο ουρητηρικό καθετήρα, που τοποθετείται μέσα από την ουρήθρα δια μέσου του σημείου εκβολής των ουρων στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, φθάνοντας εως τον νεφρό. Οι δυο απολήξεις του είναι καμπύλες και θυμίζουν την ουρά των χοίρων, συγκρατούν τον λεπτότατο αυτό σωλήνα στην θέση του. Συνήθως κατασκευάζονται από σιλικόνη η προσμείξεις ελαστικών συνθετικών υλικών, ελεγμένων αυστηρά για την συμβατότητα με το ανθρώπινο σώμα.
- Χρησιμεύουν στην λύση της απόφραξης του ουρητήρα η στην πρόληψη αυτής, αφού είναι διάτρητοι και επιτρέπουν την απρόσκοπτη δίοδο των ούρων.
- Η τοποθέτησή τους κάποτε μπορεί να χρειασθεί ακτινοσκόπηση στο χειρουργείο με νάρκωση, όταν η απόφραξη έχει παραμεληθεί και υπάρχει ο κίνδυνος διάτρησης του ουρητήρα κατά την προσπάθεια τοποθέτησης.
- Κατά κανόνα και ειδικά σε ανθρώπους με υποτροπιάζουσα λιθίαση ή και ουρολοιμώξεις δεν πρέπει να παραμένουν πάνω από 3 μήνες και πάντα σε συνεχή έλεγχο από τους ιατρούς. (κίνδυνος απασβέστωσης- αδυναμία αφαίρεσης).
- Εχουν περιγραφεί διάφορα ενοχλήματα από ασθενείς λόγω της υπαρξης αυτών των « stents», τα οποία ως επι το πλείστον προέρχονται από την σπασμωδική προσπάθεια της ουροδόχου κύστης να τα αποβάλλει. Ωρισμένες φορές είναι αναγκαία η χρήση σπασμολυτικών.
- Η αφαίρεση τους στον σωστό χρόνο είναι απλή υπόθεση και ανώδυνη αν γίνει με τα νέα εύκαμπτα κυστεοσκόπια, σε εξωτερικο ιατρείο ή και σε οργανωμένο ουρολογικό ιατρείο.

- Στην ανωτέρω ακτινογραφία (κάντε της κλικ για να τη δείτε μεγαλύτερη) παρατηρείται λιθίαση του δε νεφρού και κατωτέρου ουρητήρα, υπόλοιπα προηγηθείσης εξωσωματικής λιθοτριψίας. Ο ουρητηρικός καθετήρας προφυλάσσει από τον κίνδυνο απόφραξης.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ετοιμάζομαι για να το κάνω θα πρέπει να φοβάμαι Κάτι??